Çok yakından televizyon seyretmek gözlere zararlı mıdır?
Yakından veya uzaktan televizyon izlemenin doğrudan gözlere kalıcı bir hasar verdiğine dair kanıt yoktur. Fakat ekrandan gelen fazla ışık ve hareket gözlerde yorgunluğa, göz ve baş ağrısına yol açabilir. Bunlar genellikle gözleri dinlendirdiğinizde geçer. Yakından ve uzun süre TV izlemenin, ekran karşısında uzun süre bilgisayar oyunu oynamanın epilepsi rahatsızlığı olan çocuklarda nöbet, migren rahatsızlığı bulunan kişilerde migren atağı tetikleyebileceği unutulmamalıdır. Bununla birlikte çocuğunuzun televizyonu yakından izlemesi bir göz bozukluğuna işaret edebilir. Bu durum süreklilik arz ediyorsa ve çocuğunuz uyarılarınıza rağmen bunda ısrar ediyorsa en kısa zamanda bir göz hekimine başvurmanızı öneririz. Uzun süre TV izlemek gözlere zarar vermeyebilir, fakat özellikle çocukluk ve gençlik çağında zihinsel ve sosyal gelişim üzerinde olumsuz etkiler doğurabilir. Ayrıca televizyondan yayılan radyasyona uzun süreli maruz kalmak özellikle çocukluk çağında dikkat edilmesi gereken bir unsurdur.
Çocukların uzun süreli cep telefonuna ya da tablete bakmaları gözlerde kalıcı değişikliğe yol açabilir mi?
Bu sorunun cevabı çok net bir şekilde evettir. Çocukluk çağında uzun süreli bir şekilde yakın objelere bakılması (televizyon seyretmeden farklı olarak bu soruda kastedilen yakın objelere bakmaktır) gözde akomadasyona yol açacağı için istenen bir durum değildir. Bu, ilerde gözde miyopik kırma kusuru gelişmesine sebep olabilir. Yani küçük yaşlarda çok fazla yakın objelere odaklanan çocuklarda ilerki yaşlarda gözlük ihtiyaçları daha fazla olacaktır.
Gözlük takmak göz numaralarının büyümesine neden olur mu?
Hayır olmaz. Hatta özellikle çocukluk çağında bunun tam tersi bir durum söz konusu olabilir. Yani gerekmesine rağmen gözlük takmayan çocuklarda daha büyük göz sorunları ortaya çıkabilir. Örneğin hipermetrop olup gözlük kullanmayan çocuklarda ilerde göz tembelliği ve hatta göz kaymaları ortaya çıkabilir. Gözlük takılmasına rağmen göz numarasında büyüme olabilir. Buradaki numara büyümesi gözlükten dolayı değil, gözlüğe rağmendir. Bu alan, dilediğiniz kadar çok sözcükle doldurabileceğiniz, içerikleriniz için tasarlanan uzun bir metin alanıdır. Makaleler, uzun misyon açıklamaları, şirket politikaları, yönetici profilleri, şirket ödülleri/nişanları, ofis konumları, paydaş raporları, beyaz bültenler, basın yansımaları ve az ama öz olarak yazılamayan diğer içerikleri yazabilirsiniz.
Doktorumun yazdığı çok odaklı (multifokal) gözlüğe alışamadım. Ne yapmam gerekli?
Çok odaklı gözlüklerin alışma dönemi bazen uzun sürebiliyor. O nedenle 1 ya da 1.5 ay kadar geçmeden kesin bir yargıya varmak doğru değildir. Özellikle hayatlarında ilk defa çok odaklı gözlük kullanan kişiler için alışma dönemi daha zor geçebilir. Çok odaklı camlara daha kolay uyum sağlamak için reçete edilen gözlüğü alırken dikkat edilmesi gereken noktaların bilinmesi faydalı olacaktır. Her şeyden önce çok odaklı merceklerde cam kalitesi çok önemlidir. Tek odaklı mercek olarak alınan düşük kaliteli bir cam odaklanmada ve dolayısıyla adaptasyonda sorun teşkil etmezken, çok odaklı gözlükteki kalitesiz bir cam büyük sıkıntıya yol açabilir. Bu nedenle çok odaklı gözlük camında mutlaka kaliteli bir markanın camı tercih edilmelidir. Ayrıca çervevenin sağlam olması da önemlidir. Hafif diye alınan ancak bir süre sonra çerçevedeki gevşemeye neden olarak tam odaktan bakmada sorun yaşanabilecek bir çerveve tercih edilmemelidir. Yine çerçeve seçerken çok dar ya da çok geniş çerçevelerin adaptasyon sorununa neden olacağı unutulmamalıdır.
Göz kuruluğu damlalarının çok kullanımı bünyede alışkanlık yapar mı?
Göz kuruluğu damlaları (yani yapay gözyaşı damlaları) alışkanlık yapmaz. Yani damla kesildikten sonra herhangi bir yoksunluk bulgusu ortaya çıkmaz. Tıpta bazı ilaçların kesilmesi durumunda bünye tekrar o ilacı isteyebilir. Bunun en önemli örneği kortison içeren ilaçlardır. Gözyaşlarında ise böyle bir durum söz konusu değildir. Ayrıca gözyaşı damlası kullanımı normal gözyaşı üretimini de baskılamaz.
Göz nakli ameliyatı var mıdır?
Hayır, göz nakli günümüzün teknolojisinde mümkün değildir. Halk arasında “göz nakli” olarak yanlış bir şekilde kullanılan operasyon aslında kornea naklidir. Kornea, göz küresinin en önündeki saydam tabakadır ve doğal yapısını veya saydamlığını kaybetmesi durumunda kadavradan alınan kornea dokusuyla değiştirilebilir. Kornea kol saatinin camına benzer. Yani kornea nakli kol saatinin camının değişmesi gibi bir işlemdir. Bu mümkündür. Fakat gerçek anlamda göz küresinin bir bütün halinde nakli mümkün değildir. Yani, görme yetisini tamamen kaybetmiş bir gözün yerine başka bir göz küresinin nakledilmesi ve o gözün yeniden görmesinin sağlanması mümkün değildir. Görmeyen bir gözün tamamen yerinden alınıp kozmetik düzeltme amaçlı porselen/cam vb. protezlerin takılması mümkündür. Fakat bunlarda amaç görmenin sağlanması değildir. Estetik olarak düzelme sağlamaktır. Görmeyi sağlayacak göz protezi yoktur.
Son dönemde gözümde ışık çakmaları oluyor. Ne yapmam gerekiyor?
Işık çakması retina yırtılmasına işaret edebilir. Bu nedenle çok önemli bir semptomdur. Işık çakması hisseden kişilerin zaman kaybetmeden retina konusunda uzman bir göz hekimine muayene olmaları gerekmektedir. Burada erken tanı ve tedavi çok önemlidir. Aksi halde retina yırtığı genişleyerek retina dekolmanına yol açabilir ve bu kalıcı görme kaybı ile sonlanabilir.